Selecteer een pagina

Interview Maarten Olden in XTR een uitgaven van PNOZORG en NRC MEDIA

Het lijkt zo simpel

Maarten Olden ontwierp met de Usit een keukentrapje en designmeubel ineen. Er kwam heel wat techniek bij kijken om het er zo vanzelfsprekend mogelijk uit te laten te zien. “Less is more, vind ik.”

Door Alexander Hiskemuller, fotografie Lars van den Brink

“Een product als de Usit is de jongensdroom van iedere productontwerper. Mijn opdrachtgever was blij met het ontwerp, de fabriek kon het maken. Met een busje dat ik van mijn vader had geleend stak ik de Alpen over om het trapstoeltje te presenteren op de designbeurs in Milaan. En toen won ik er ook nog een Duitse designprijs mee. De Usit slaat een brug tussen techniek, esthetiek en comfort. Veilig klimmen in huis is mogelijk zonder gebruik te hoeven maken van zo’n kil aluminium trapje uit de huishoudwinkel. Gebruik je ’m niet, dan kan ie worden opgeklapt of gebruikt als stoel. Het lijkt zo’n simpel ontwerp, maar er zit veel meer kennis en innovatie in dan je op het eerste gezicht zou denken. Voor trapjes worden vaak snelle oplossingen bedacht omdat ze in massaproductie worden genomen.

Ik vind het een sport om te onderzoeken hoe je materialen innovatief kunt inzetten, op zo’n manier dat het er heel vanzelfsprekend uitziet. Maar dat is het op zijn minst. Zo heb ik onder andere extrusie toegepast om de aluminium treden te vormen – dat kun je vergelijken met deeg dat door de pastamachine gaat. Diverse houtlagen daarbovenop maken het tot een warm en comfortabel geheel, passend in een modern interieur.

Less is more, zegt men, en dat vind ik ook. Dit betekent dat ik almaar uitprobeer om steeds verder te kunnen verfijnen. Misschien wel tot het punt dat het lijkt alsof het product met de hand is gemaakt. Zo hoop ik de techniek een gevoelswaarde te geven, iets wat uitnodigt om te gebruiken. Met de Usit is dat goed gelukt, vind ik. Toen de prototypes bij mij thuis rond de eettafel stonden, gingen mijn kinderen erop zitten alsof het de normaalste zaak van de wereld was.”

Tijdens GLUE.Amsterdam connected by design is ook de studio van Maarten Olden geopend. Usitdesign.com ondersteunt dit initiatief door bezoekers van Maarten’s studio een korting op de Usit te geven van 25%. Usit wordt wereldwijd gedistribueerd.

Kijk voor meer werk van Maarten Olden op: