Mediatheek International School of The Hague

door | mei 2013 |

Mediatheek International School of The Hague

Jaar: 2013

Cliënt: The International School of the Hague

Categorie: Architectuur, interieurontwerp

Briefing: Door een verbouwing van het bestaande pand moest de mediatheek worden aangepast. De bestaande langgerekte plattegrond transformeerde hierdoor in een meer vierkante ruimte. Een totaal nieuwe routing en inrichting waren nodig voor het nieuwe Library Resource Centre (de nieuwe mediatheek/bibliotheek), met hergebruik van de bestaande bibliotheekkasten (Bomefa).

Concept: De onderste planken werden in de oude situatie niet gebruikt. Door deze te voorzien van een hoge plint wordt een rustig beeld in de bibliotheek gecreëerd. De plint fungeert als zitelement en displayruimte. De balie is gesitueerd rondom een windverband in de staalconstructie van het gebouw. Hierdoor wordt de ruimte optimaal benut. Het materiaal- en kleurgebruik is sober, passend bij de rest van het gebouw. Kleur wordt toegevoegd door de aanwezige leerlingen en kleurrijke accenten (uitvoering Jannink Interieurs, foto’s Leire Mutio Tolosa).

Resultaat: Een rustige overzichtelijke ruimte met een duidelijke routing. De oude boekenkasten zijn onherkenbaar getransformeerd tot een hedendaags concept met genoeg ruimte om in de toekomst aanpassingen mogelijk te maken.

Mediatheque International School of The Hague

Year: 2013

Client: The International School of the Hague, the Netherlands

Category: Architecture, interior design

Briefing: Redesign the library to be in line with the renovation of the existing building. The existing elongated floor plan had to be transformed into a squarer space. An entirely revised layout and routes were required for the new Library Resource Centre (the media centre/library), with reuse of the existing library cabinets (Bomefa).

Concept: The lowest shelves were not used in the old set up. Covering these with panelling created a serene environment in the library. The resulting platform serves as seating and display space. The desk is situated around a wind brace in the building’s steel frame, resulting in optimal use of this space. The use of materials and colours is restrained, matching the rest of the building. Colour is added by students present in the space and by bright accents. The project was built by Jannink Interiors.

Result: A quiet uncluttered space with clear routes. The old bookcases have been rendered unrecognisable through their transformation into a contemporary concept that allows plenty of room for future adjustments.

Photos: Leire Mutio

Mediatheek International School the Hague
Mediatheek International School the Hague
Mediatheek International School the Hague
Mediatheek International School the Hague